Update

iOS 9.3, dé update voor het onderwijs

Apple is van mening dat elke leerling moet kunnen beschikken over de best mogelijke leermiddelen. Technologie moet ten alle tijden makkelijk in te zetten zijn. Docenten en leerlingen moeten moeiteloos over devices kunnen beschikken. In iOS 9.3 zijn een aantal belangrijke verbeteringen voor scholen en onderwijsinstellingen aangebracht die het gemakkelijker maken voor technologiemanagers, IT-beheerders en docenten om iPads in de klas te configureren en beheren.

Apple School Manager

Apple School Manager is een nieuwe webportal waarin instellingen voor ZuluDesk worden geconfigureerd, beheerde Apple ID’s worden aangemaakt, materialen worden aangeschaft en nog veel meer.  Deze nieuwe dienst is online toegankelijk en is ontworpen voor technologiemanagers en IT-beheerders.

Zodra u bij Apple School Manager bent aangemeld, kan uw school, scholengemeenschap of onderwijsinstelling devices toewijzen aan ZuluDesk, apps en lesmateriaal aanschaffen, en accounts voor medewerkers, docenten en leerlingen aanmaken. Als u de eerste keer inlogt, doorloopt u met de handige configuratie-assistent verschillende stappen voor het beheren van uw devices. Het oude DEP en VPP zit tegenwoordig verwerkt in Apple School Manager. Zo is er één omgeving waar alles beheerd kan worden!

Bent u al aangemeld bij het Device Enrollment Program (DEP) of het Volume Purchase Program (VPP), dan worden al uw accountgegevens naar Apple School Manager gemigreerd. Zo hebt u alles wat u nodig hebt om iOS-devices en Mac-computers op één plek te implementeren.

Beheerde Apple ID's

In Apple School Manager kunt u beheerde Apple ID’s aanmaken voor de hele school of instelling. Beheerde Apple ID’s vallen onder het eigendom en beheer van uw school en zijn speciaal ontworpen voor onderwijsinstellingen om op grote schaal ID’s aan te maken, wachtwoorden opnieuw in te stellen, beperkingen op aankopen en communicatie in te stellen en systemen te beheren op basis van rollen. Met deze nieuwe beheerde Apple ID’s krijgen medewerkers, docenten en leerlingen toegang tot Apple diensten. Bovendien kunnen beheerders en managers deze diensten in de hele onderwijsinstelling implementeren. Met een beheerde Apple ID kunt u, net als bij een gewone Apple ID, gebruikmaken van Apple diensten. Zo kuntu documenten bewaren in iCloud Drive en zich inschrijven voor iTunes U-cursussen.

Gedeelde iPad

iOS 9.3 bevat voor iPad een nieuwe functie: Gedeelde iPad. Dit is een compleet nieuwe manier om iPad in gedeelde leeromgevingen te gebruiken, waarbij meerdere leerlingen dezelfde iPad kunnen gebruiken. Leerlingen loggen in met de eigen beheerde Apple ID. Terwijl de leerlingen aan het werk zijn, synchroniseren de apps die cloudopslag ondersteunen de gegevens op de achtergrond. Leerlingen die klaar zijn, loggen uit en de iPad is klaar voor de volgende leerling. Gegevens worden in lokale caches op iPad bewaard en kunnen eventueel naar de cloud worden gepusht, ook nadat de leerling is uitgelogd. Dankzij deze intelligente cache-oplossing hoeven leerlingen niet te wachten totdat alles na het inloggen is gedownload: het materiaal staat direct klaar.

Met gedeelde iPads kunnen jonge leerlingen ook eenvoudiger inloggen: aanmelden met een beheerde Apple ID is een kwestie van een pincode invoeren. Bij het gebruik van gedeelde iPads moeten de devices onder supervisie staan. Het configureren van gedeelde iPads met een MDM-oplossing wordt sterk aangeraden. Profielbeheer ondersteunt gedeelde iPads.

Klaslokaal-app voor iPad

Klaslokaal is een krachtige nieuwe iPad-app waarmee u het leerproces kunt begeleiden, werk kunt delen en devices van leerlingen kunt beheren. Klaslokaal werkt zowel in gedeelde als één-op-één-omgevingen en wordt geconfigureerd met MDM. De app is gratis verkrijgbaar in de App Store en kan via MDM rechtstreeks aan devices worden toegewezen. Klaslokaal biedt stijlvolle methoden om ervoor te zorgen dat leerlingen aan opdrachten en projecten kunnen werken, en bevat tools om veelvoorkomende workflows te beheren. Klaslokaal werkt naadloos samen met beheerde Apple ID’s en uw MDM-oplossing, is eenvoudig in te stellen en werkt in zowel gedeelde als een-op-een omgevingen.

Als u ermee aan de slag gaat, maakt u groepen (‘klassen’) met devices en gebruikers aan met uw MDM- oplossing. De Klaslokaal-app maakt gebruik van Bluetooth en wifi om een verbinding tot stand te brengen tussen de iPad van de docent en die van de leerling. Commando’s en interacties worden via de bestaande wifi-infrastructuur van de school verstuurd. Dankzij Klaslokaal kunnen docenten met hun iPad alles in de gaten houden. Docenten kunnen snel een specifieke app starten voor de hele klas of een link naar een website delen en openen. Als het tijd is voor een toets, kan de docent een app openen en vergrendelen terwijl de leerlingen met de toets bezig zijn. Docenten kunnen Klaslokaal ook gebruiken om het werk van leerlingen via Apple TV te presenteren. Een paar tikjes en u bent klaar.

Docenten kunnen bovendien wachtwoorden opnieuw instellen, zien wie er verbonden is, zien welke apps leerlingen gebruiken en leerlingen voor een bepaalde periode een specifieke iPad toewijzen. Met de Schermkijker-voorziening in Klaslokaal kunnen docenten bovendien meekijken op het scherm van elke iPad die door leerlingen wordt gebruikt.